Indonesië is de laatste tijd uitgegroeid tot een echte toeristentrek. Het kent prachtige natuur, super vriendelijke mensen en lekker eten. Toch zijn er altijd dingen waar je als Nederlandse toerist rekening mee moet houden. Een vakantie Indonesië is anders als een vakantie in een westers land. Ook in westerse landen onderling zal het eten anders zijn en zullen mensen op een andere manier leven, maar dit is niet zo drastisch anders als in een niet-westers land. Er worden hieronder daarom drie tips gegeven waar je rekening mee kunt houden wanneer je naar Indonesië af reist.

#Cultuur
In Indonesië heerst natuurlijk een andere cultuur dan dat wij hier in Nederland gewend zijn. In Indonesië zijn enkele gebruiken rondom het uiten van je gedrag. Het openlijk tonen van affectie is in Indonesië niet gebruikelijk. Intieme uitingen als zoenen, hand vast houden en omhelzingen kunnen daarom beter achter gesloten deuren plaatsvinden. Bovendien is wederzijds respect voor de bevolking erg belangrijk, het wordt daarom gewaardeerd dat je elkaar niet tegenspreekt in het openbaar. Een uitgebreide discussie wordt gevoerd onder vier ogen. Wanneer je als toerist hier geen rekening mee houdt is ook niet erg, aangezien de gedragingen van toeristen niet nieuw zijn voor de bevolking. Toch wordt het wel gewaardeerd door de Indonesiërs als je er wel rekening mee houdt.

#Eten
Nog een belangrijk ding is natuurlijk het eten. Wanneer je op vakantie gaat naar een ander westers land zul je ook wel wat ander eten tegenkomen, maar de standaard gerechten als pizza, steak met friet of pasta zul je altijd wel kunnen vinden. In Indonesië ligt dit natuurlijk anders. Rijst is een zeer belangrijk gerecht en staat centraal bij het ontbijt, middageten en avondeten. Je moet er dus rekening mee houden dat je veel rijst zult eten tijdens je rondreis Indonesië. Daar komt bij, dat deze rijst gerechten niet hetzelfde zullen zijn als wat we in Nederland gewend zijn. De rijst is altijd het belangrijkste van het gerecht en niet de bijgerechten. Mocht je nou echt geen fan zijn van rijst, dan worden er altijd verscheidene fruit gerechten aangeboden die ook heel erg lekker zijn!


#Kleding
In Nederland zijn we wat kleding betreft zo vrij als een vogel. Je mag aantrekken wat je zelf maar wilt. Echter, in Indonesië zijn er op sommige plekken wel bepaalde kledingvoorschriften. Ook hier geldt dat je je er niet per se aan hoeft te houden, maar het wordt wel zeer gewaardeerd. Voornamelijk bij tripjes naar tempels of naar het platteland (rijstvelden bijvoorbeeld) wordt het aangeraden om je schouders en benen te bedekken. Dit is wat gepaster dan korte rokjes en hemdjes. Bovendien zou je bij een lekkere stranddag een sarong mee kunnen nemen. Dit is een soort van wikkelrok die je om je heen kunt wikkelen wanneer je op het strand bent. Het is prima om op je badhanddoek te liggen zonnebaden maar wanneer je even een wandeling wilt gaan maken, kun je deze beter even om je heen wikkelen.

Samenvattend, zijn dit dus drie tips waar je rekening mee kan houden. Nogmaals, dit wordt niet per se van je verwacht maar de Indonesische bevolking waardeert het wel. Hiermee toon je aan dat je je ook een beetje verdiept hebt in hun land en hun gebruiken.